• Snabba Leveranser
  • Fri Frakt Över 799:-
  • Smidiga Betalningar
  • Butik och Online
  • Etablerad Sedan 1965

Är det dags att fräscha upp din husfasad och går i funderingar på hur du ska gå tillväga ?

 - Här kommer det lite sköna tips för att få bästa, snyggaste och mest hållbara resultatet när du ska måla om fasaden

Du behöver: 1 Förarbete:

 

Tvätta fasaden: Innan du börjar måla din fasad är det viktigt med ett bra förarbete. Börja därför med att tvätta av huset noggrant med målar- eller mögeltvätt och en tvättborste. Låt sedan träet torka.


Skrapa och slipa : Se sedan över fasaden   och skrapa bort all lös flagnande färg med en färgskrapa. Slipa bort flisor som uppkommer efter skrapningen med ett sandpapper.

Fyll i sprickor: Innan du börjar måla behöver du även täta igen eventuella sprickor och springor i träet. Vi hjälpa dig att hitta rätt produkter.

Täck och maskera: När förarbetet är klart är det dags att täcka och maskera alla ytor som inte ska målas. Se till att använda produkter som är anpassade för utomhusbruk så de tål alla sorts väder.


2 Grundmåla:

Måla trärena ytor : Efter skrapningen kan trärena ytor uppstå – det vill säga de ytor som du har skrapat eller slipat. Dessa behöver grundmålas för att bättre skydda träet mot fukt. Använd en vinkelpensel så kommer du åt enklare.

Låt torka:  Låt färgen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg: täckmålning.


3 Täckmåla: 

Nu är det äntligen dags att börja med det roliga, att måla hus! Måla hela fasaden, inklusive de grundmålade ytorna. Börja med panelen först och avsluta med foder och knutar. Tänk på att välja en pensel som matchar träpanelens bredd. Läs vår guide för att välja rätt modell:

Måla husfasaden – välj rätt pensel. Se också till att måla med en kvalitetspensel för att säkra att fasaden får det bästa skyddet. En bra pensel säkrar ett tjockt och jämnt lager och har många smarta funktioner som underlättar jobbet.

Om du vill snabba upp processen kan du även måla om din fasad med en roller, se då till att efterstryka med en mjuk pensel efteråt så att du får ett jämnt lager och en fin finish.


Ta mycket färg: Ta mycket färg i penseln, eller rollern, och arbeta ut den och låt färgen torka ordentligt innan du målar sista lagret. Och glöm inte att använda förlängningsskaft. Då får du bättre räckvidd, jobbar snabbare och slipper klättra på stege i onödan. Vänta in rätt väder Undvik att måla om träet är varmt är eller om solen ligger på. Då torkar färgen för snabbt och kan börja flagna. Tänk också på att tvätta fasaden varje år.

Då får du ett bättre skydd mot väder och vind.


Inspiration,Bilder , text: Anza.se

Av: Hannah