• Snabba Leveranser
  • Fri Frakt Över 799:-
  • Smidiga Betalningar
  • Butik och Online
  • Etablerad Sedan 1965

För goda resultat - En riktigt Shellack!

Att använda Shellack, eller kvistlack, är väldigt viktigt för goda resultat när man målar på nytt trä. Shellack är en tunnflytande lösning som är spritbaserad.

Varför Shellack?

Anledningen är att man vill förhindra missfärgning från kåda och kvistar i träet som annars gör att de målade ytorna får inte så snygga genomslag i form av gula prickar och fält. Det vill man undvika och därför kvistlackar man med shellack. Eller shellackerar som man också säger.

Således är alltså shellack en otrolig viktig behandling.

Kan det vara skillnad på Shellack och Shellack?

Definitivt är svaret.

En klassisk korrekt gjord Shellack har två ingredienser. Ren sprit(96%) och shellackflingor.

Man kan inte lösa flingor i till exempel t-sprit eller liknande lösningar då det innehåller vatten vilket leder till sämre funktion vid avdunstning. Vidare så måste lösningen vara mättad. Spriten skall alltså mättas till den grad då den inte löser mer flingor. Normalt inträffar det här vid ungefär 45% vikt av flingor i spriten.

En korrekt gjord shellack ger goda resultat utomhus och inomhus. Som man vill att det skall vara med andra ord.

Shellack bör(Skall!) appliceras på alla kvistar och utomhus även på spikar. Då minimerar man genomslag även av rost. Använd en enklare pensel då den inte går att rengöra. Eftersom sprit dunstar fort så torkar en bra shellack på under 60minuter. Man behandlar två till tre gånger för bästa resultat.

Vårt val av en riktigt bra färdig shellack är Selder&Co som är gjord på klassiskt vis utan genvägar.

Selder Schellack 250ml

Köp den hos oss. Klicka på bilden för att komma till webshoppen.

De penslar vi rekommenderar att man använder är moddlare av typen naturborst. Naturborstpenslar av enklare slag är lämpligt då shellack i det närmaste är omöjligt att tvätta rent. Använd gärna moddlare med träskaft då plasten mjuknar av spriten efter ett tag.

Moddlare

Visste ni att shellackflingor är en ren naturprodukt från en lus där själva shellacken är en restprodukt från lusen när den fått i sig näring. Naturen är god!