• Snabba Leveranser
  • Fri Frakt Över 799:-
  • Smidiga Betalningar
  • Butik och Online
  • Etablerad Sedan 1965

Falu Rödfärg

När det kommer till att måla på trä utomhus. Då är det få saker som är lika klassiska som att måla med Falu Rödfärg. Färgen har sin historik ända bak till 1500-talet och det sägs att man färgade husen röda för att likna ståndsmässiga tegelbyggnader söderut i Europa.

Det kanske mest kända som vi bär med oss idag är såklart från Dalarna och alla röda hus där. Ladugårdar var i princip som standard målade med Rödfärgen under 1900-talet. Idag målas allt oftare på nyare byggnationer ritade av arkitekter som återupptäckt det fina och vill ta vara på traditionen kring Falu Rödfärg. Det är få saker som är så förknippat till Sverige som Falu Rödfärg.

Hur funkar egentligen Falu Rödfärg?

Falu Rödfärg är en öppen färg. Den andas och lever med träet. Fukten får gå in i virket och även ut ur virket under alla årstider. De egenskaperna gör att det ställer relativt höga krav på virket som är behandlat med Rödfärgen. Desto bättre virke, desto längre livslängd. Självklart kan tyckas men det spelar extra stor roll om man målar med Falu Rödfärg.

Faluröd är en helmatt färg som inte ändras nämnvärt under sin livstid.

Olika nyanser

Pigmenten från Falu Rödfärg kommer från Falu Koppargruva. De bryts med andra ord i marken. Inget konstgjort eller syntetiskt överhuvudtaget. Processen är att man blandar råvaran med vatten och stenar. Materialet man får då pumpas in i sedimenteringsbassänger där råvaran får sjunka under några månader. Råvaran som sjunker och man vill använda kallas järnockra och är gul. Sedan torkas man järnockran och man bränner den för att den skall ändra kulör. Först ändras den från gul till ljusröd, sedan blir den mörkare röd för att slutligen vid nästan 1000 graders värme bli svart.

Det här har genom åren gjort att det nu finns fyra olika Falu Rödfärg

Ljusröd - En ljusare ton än den traditionella

Falu Rödfärg Ljusröd

Röd - Den klassiska röda

Falu Rödfärg Röd

Grå - En gråsvart nyans

Falu Rödfärg Grå

Svart - En svart nyans utan att för den delen vara extremt svart.

Falu Rödfärg Svart


Slamfärger - vad skiljer dem åt?

Förenklat kan man säga att det finns Falu Rödfärg och så finns det kopior. Anledningen till det är att för att Det skall bli en Falu Rödfärg i sin rätta bemärkelse så måste pigmenten komma från Falu Koppargruva. Det är enbart den Rödfärgen, eller slamfärgen, som innehåller de pigmenten. Pigmenten i sig innehåller en unik blandning av metaller och mineraler som gör att just Rödfärg från Falun får sin unika kulör och hållbarhet. Falu Rödfärg själva har gjort tester som visar att den "äkta" Rödfärgen håller överlägset bäst jämfört med kopior. Dessa kopior innehåller inte sällan pigment framställda på kemisk väg. Vilket är både sämre för miljön och sämre för hållbarheten. För rätt nyans och rätt hållbarhet så finns det inget annat än äkta Falu Rödfärg.

Hur gör man?

Att måla med Rödfärg oavsett nyans är bland det enklaste man kan göra när det kommer till målning. Man behöver ingen grundfärg utan har man nytt trä så späder man ut färgen med ca 10% vatten och stryker första varvet. Sedan målar man andra gången oförtunnat. Enkelt och bra. Vid ommålningar så torrborstar man fasaden med till exempel en piazzava-kvast och styrker på igen. Är det påväxter såsom laver och alger så måste dessa tvättas bort först. Man kan måla ned till 5-6 grader plus och den torkar på en halv dag ungefär. Enkelt och bra.

Vill byta kulör så går det alldeles utmärkt utan problem. Man kan måla Svart på den Röda och vice versa. Enklare målningssystem blir det knappast. Den historiska känslan av en klassisk äkta Rödfärg får man på köpet.