• Snabba Leveranser
  • Fri Frakt Över 799:-
  • Smidiga Betalningar
  • Butik och Online
  • Etablerad Sedan 1965


Kärlek till Tjära - Naturens egen färg


Tjära är en produkt lika naturlig som träet den kommer ifrån, den tillför de naturliga ämnen som skogens träd själva använder för att skydda sig från angrepp som mögel och rötsvamp. Det är just därför som många av våra äldsta och mest värdefulla kulturbyggnader målas med tjärfärg.

Vi älskar att få måla med trätjära, det är en upplevelse. Den karaktäristiska doften ger känslan av att arbeta direkt med naturen. Dessutom så ger trätjära långa målningsintervall. 

I vårt bassortiment ingår tjäror från Auson. Naturens egen målarfärg i sex nyanser som är hållbara och framför allt vackra färger som dessutom tar hand om träet. Ausons tjärfärger är en hyllning till hållbarheten, skönheten och skogen.

 Auson Tjärvitriol är en tunn tjärlasyr som ger en stilren och modern grå kulör och passar väl in med vårt genuina intresse för både bevarande i ett traditionellt perspektiv, men även för vad det mer moderna kan ge i form utav kvalitet och hållbara resultat. Tjärvitriol är pigmenterad för att efterlikna Järnvitriol. Men till skillnad från Järnvitriol ger Tjärvitriolen ett utmärkt träskydd samtidigt som den omedelbart ger träet en vacker grå nyans.


Tjärvitriol

Färgen kommer först att upplevas som brunaktig då trätjäran till en början lägger sig på ytan tillsammans med pigmentet. Men redan efter första påstrykningen tränger den in i träet för att skydda mot fukt medan det gråa pigmentet stannar kvar på ytan. Slutresultatet blir en stilren grå kulör som smälter in i naturen och vårdar träet. 

Auson Rödtjära är alla målarfärgers ursprung. Rödfärg original. Denna tjärfärg ger husfasaden den traditionella faluröda färg som är så typisk för Sverige. Rödtjäran passar utmärkt till både klassiska sommarstugor med vita husknutar och trähus med modern arkitektur och färgsättning. 

Rödtjära

Auson Svarttjära är originalet till alla svarta utomhusfärger och ger en fin matt kulör samtidigt som den skyddar mot röta, mögel och uttorkning. Den klassiska svarta färgen passar perfekt till moderna trähus, staket eller sjöbodar. 

Svarttjära

Auson Svartbrun är en äkta trätjära med både svart och brunt pigment. Svartbrun trätjära ger ett mjukare intryck än Auson Svarttjära. Vi kallar Svartbrun för arkitektens val. Denna mjukare svarta färg passar till moderna trähus, men givetvis även till exempelvis staket och sjöbodar

Auson Bruntjära är en klassisk trätjära med den bruna kulör som har sitt ursprung i nationalromantiken under förra sekelskiftet. Nu, drygt hundra år senare, är bruna träfasader populära igen. Bruntjäran ger en matt brun färg och en vacker träyta.

Auson Gröntjära ger en fin matt kulör samtidigt som den skyddar mot röta, mögel och uttorkning. Den klassiska gröna färgen passar perfekt till både hus och staket. 

 

Tjärade hus ger med andra ord kärlek i många år. :-)